Inleiding Oeganda & Rwanda

Gorilla’s en zoveel meer

Oeganda is een gecondenseerde versie van het Afrikaanse continent; het beste wat Afrika te bieden heeft, verzameld in een kleine maar schitterende bestemming. Het is het land met de grootste bergketen in Afrika (de met gletsjers bedekte Rwenzoris) en ’s werelds langste rivier (de Nijl) die ontspringt in Afrika’s grootste meer (Lake Victoria). Een van ’s werelds hoogste concentraties primaten, waarvan meer dan de helft van alle berggorilla’s, bevolkt de groene wouden. Dankzij de samenkomst van Noord-, Oost- en West-Afrikaanse habitats is het een waar vogelparadijs. Dit is het echte Afrika; nergens anders kunt u straattaferelen fotograferen met meer kleur, lachende mensen en typische marktjes. Bovendien bestaat er in Oeganda niet zoiets als een menigte, zelfs niet in de bekendste nationale parken. Winston Churchill noemde Oeganda ‘De parel van Afrika’ en gelijk had hij. Oeganda is een fascinerende bestemming met unieke bezienswaardigheden. En last but not least, is dit het ideale moment om het land een bezoekje te brengen. Het geniet genoeg populariteit om over een voldoende ontwikkelde infrastructuur te beschikken, maar u heeft nog steeds een beetje het gevoel ontdekkingsreiziger en avonturier te zijn…

KAMPALA
Op 32 km van de luchthaven van Entebbe biedt Kampala, de hoofdstad van Oeganda, een uitstekende introductie tot ‘de parel van Afrika’.

 

MURCHISON FALLS NATIONAL PARK
In Oeganda’s grootste nationaal park, Murchison Falls National Park, wordt de wilde Afrikaanse savanne doorsneden door de machtige Nijl. Het park is genoemd naar de dramatische Murchison watervallen, waar ’s werelds langste rivier zich door een smalle barst in de Riftvallei 43 meter naar beneden stort. In de weelderig begroeide graslanden ten noorden van de Nijl worden leeuwen, olifanten, buffels, giraffen en tal van antiloopsoorten regelmatig gespot tijdens game drives terwijl in het regenwoud in het zuidoosten o.a. chimpansees leven. De Nijl zelf herbergt één van Afrika’s dichtste concentraties nijlpaard- en krokodil-populaties en een verbijsterende verscheidenheid aan watervogels.

 

SEMLIKI NATIONAL PARK
De voornaamste trekpleisters van de afgelegen Semlikivallei zijn de Sempaya warmwaterbronnen en het Congolese regenwoud met tal van vogels en zoogdieren.

 

KIBALE NATIONAL PARK
Van alle regenwouden in Oeganda is Kibale National Park het meest toegankelijke. Het herbergt maar liefst 13 verschillende primaatsoorten waaronder de rode colobusaapjes en de l’hoëstmeerkat. Kibale is echter voornamelijk gekend voor de chimpansees, die van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens staan. Tijdens het kibbelen en spelen zorgen deze entertainers voor onvergetelijke momenten. Maar het netwerk van wandelpaden zal ook botanisten, vlinderliefhebbers en ornithologen weten bekoren. Safariverslaafden kunnen hun hart dan weer ophalen aan de buffels, antilopen, zwijnen en olifanten die het woud bevolken.

 

QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK
Van open savanne tot regenwoud, van ondoordringbare papyrusmoerassen en broeierige kratermeren tot het uitgestrekte Lake Edward en het Kazingakanaal; met zoveel verschillende biotopen mag het niet verbazen dat Queen Elizabeth National Park tot de absolute wereldtop behoort wat betreft biodiversiteit. Meer dan 100 zoogdier- en 606 vogelsoorten maken dit park tot een subliem safarigebied met olifanten, nijlpaarden, reuzenboszwijnen en Oegandese kobben (antilopen) die vaak gezien worden nabij Mweya Peninsula, dat in de schaduw van de Rwenzoribergen een prachtig uitzicht biedt over het water. In de kloven en bossen van Queen Elizabeth National Park verschuilen zich troepen apen en aan de kratermeren resideren grote zwermen flamingo’s.

 

ISHASHA SECTOR
De afgelegen Ishasha sector maakt deel uit van het Queen Elizabeth National Park en is gerenommeerd voor de boomklimmende leeuwen.

 

BWINDI IMPENETRABLE NATIONAL PARK
Bwindi Impenetrable National Park is een schitterende groene strook langs de westelijke Riftvallei. In dit oude regenwoud leven meer dan de helft van alle berggorilla’s ter wereld. Oog in oog staan met deze zwarte reuzen is wellicht één van de meest opwindende en ontroerende wildontmoetingen die Afrika te bieden heeft. Men zou bijna vergeten dat daarnaast ook nog tientallen endemische vogel- en zoogdiersoorten vredig samenleven…

 

LAKE MBURO NATIONAL PARK
In het, met acacia’s beboste, binnenland is Lake Mburo National Park gelegen. In deze compleet verschillende leefomgeving wordt andere fauna aangetroffen zoals de reusachtige elandantilopen, zebra’s, topi’s, impala’s en typische vogelsoorten. De vijf meren in het park trekken ook nijlpaarden, krokodillen en verscheidene watervogels aan terwijl achter het papyrus zich sitatunga’s en veelkleurige vogels schuilhouden.

 

PARC NATIONAL DES VOLCANS
Op de grens met Oeganda is in het Rwandese gedeelte van de Virungabergen het Parc National des Volcans gelegen. Met vijf vulkanen, waaronder Karisimbi die meer dan 4.500 meter hoog is, vormen de Virungabergen één van de mooiste bergketens ter wereld. Alsof het decor nog niet volstaat, zijn de met bamboe en regenwoud bedekte hellingen van deze vulkanen één van de laatste verblijfplaatsen van de met uitsterven bedreigde berggorilla’s.

 

KIGALI
Omgeven door bergkammen en valleien vormt Kigali, de hoofdstad van Rwanda, een aantrekkelijke stad met weelderige heuvelruggen, bloeiende bomen en bruisende boulevards.