Botswana, het walhalla van elke safarist

Wegdromen in Zuid-Afrika5 unieke overnachtingen
28 februari 2019
Wegdromen in Zuid-Afrika5 unieke overnachtingen
28 februari 2019

Botswana, het walhalla van elke safarist

Botswana, een verborgen parel in Afrika

Het overweldigend getrappel van grote kuddes gnoes en zebra’s, de spanning van oog in oog te staan met leeuwen en luipaarden, de sensatie bij het spotten van de neushoorn of olifant,… Het zijn zaken waarover elke doorwinterde safarist in geuren en kleuren kan vertellen.

Net daarom dat Botswana steevast hoog op hun lijstje staat. Pal in het zuidelijke hart van Afrika herbergt het land er verschillende, beschermde gebieden waar een enorme hoeveelheid aan fauna nog vrij spel heeft. Zeker als je in het droge seizoen gaat, is de kans dat je er veel wilde dieren zal tegenkomen uiteraard vanzelfsprekend.

Elk gebied in Botswana heeft zo wel zijn eigen, unieke parels van wildlife. Zo scoren de rivieromgeving van Chobe National Park en de Okavango Delta doorgaans vrij hoog op verscheidenheid en aantallen van dieren in het wild, maar ook in de Makgadikgadi zoutpan en de Kalahari woestijn kan je heel wat beesten en vogels gadeslaan.

Maar wat met The Big 5? De olifant, de leeuw, het luipaard, de buffel en de met uitsterven bedreigde neushoorn spotten, blijft voor velen dé ultieme droom en je hebt ongetwijfeld een dosis geluk nodig maar met de kennis van een expert ter plaatse heb je in Botswana toch een mooie kans om die droom waar te maken.

De Okavango Delta, bron van alle leven

De bron van deze uitzonderlijke fauna en flora, is zonder twijfel de Okavango Delta in het noorden van Botswana én meteen goed voor één van de laatste stukjes ongerepte natuur in Afrika. Deze grootste inlandse delta ter wereld staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor je meteen weet dat je hier wel wat wonderen zal kunnen zien. Tijdens het natte seizoen spreidt de delta zich uit als de wortels van een boom met verschillende zijrivieren, die gevoed wordt door de Okavangorivier. Maar naarmate het droger wordt, trekt het water zich terug en volgen de dieren dieper de delta in.

Het Moremi Game Reserve in de Okavango Delta, waar land en water elkaar ontmoeten, is sowieso een goede plaats om te starten. Het is één van de beste plekken ter wereld om wild te spotten, en je kan er bovendien kiezen wat je favoriete vervoersmiddel is om dat te doen: zowel bootsafari’s per motorboot of mokoro (typische kano) als 4×4 jeepsafari’s zijn er erg in trek.

Iets oostelijker ligt Chobe National Park, niet alleen het oudste park van Botswana maar tevens geroemd als één van de mooiste ter wereld. Als je hier geen olifant treft, heb je er waarschijnlijk met je ogen dicht rondgelopen want dit gebied herbergt de grootste populatie rondtrekkende dikhuiden. Maar ook de andere vier dieren uit die Grote Vijf zwerven rond in dit park, samen met de belangrijkste diersoorten zoals giraffen, antilopen, zebra’s, impala’s, gnoes, hyena’s en zelfs de bedreigde cheeta’s. Haal je fototoestel dus maar boven als je hier een safari hebt gepland!

De Kalahari en de zoutvlaktes in het hart van Botswana

In het centrum van Botswana vind je de uitgestrekte zoutpannen van Makgadikgadi en Nxai. In de hete en droge periode is er misschien betrekkelijk weinig leven te bekennen, maar eens de zomerregens losbarsten, trekken deze zoutpannen duizenden dieren aan, maar ook de authentieke, speciale baobab bomen behoren hier zeker tot de bezienswaardigheden.

Het is de afwisseling van woestijn en waterlandsschap die van Botswana een unieke bestemming maakt. Hoe zuidelijker je het land in trekt, hoe minder je uiteraard om die giganstische Kalahari woestijn kan, die maar liefst 70% van de totale landoppervlakte bedekt. Maar dat neemt niet weg dat ook daar heel wat wilde dieren kunnen gespot worden, want van ultieme droogte is er in deze halfwoestijn – waar er jaarlijks toch wat regen valt die voor het nodige groen zorgt – ook niet echt sprake.

Precies in het hart van Botswana heb je met het Central Kalahari Game Reserve het grootste wildreservaat van Botswana en zelfs het tweede grootste ter wereld. Je vindt er een enorme ongereptheid aan natuur, veel wilde dieren en een enorm gevoel van vrijheid.

In het zuidwesten tref je met het Kgalagadi Transfortier Park een reservaat aan dat nog zijn eigen natuurlijke ecosysteem heeft. De leeuwen hebben hier de bovenhand en met wat geluk spot je er zelfs de zeldzame Black Maned Kalahari Lion, met zijn prachtige, zwarte manen.

En wil je dat lijstje van wildlife nog wat leuker maken? Ga dan zeker ’s op zoek naar The Ugly Five. Want ook de hyena, de aasgier, het wrattenzwijn, de gnoe en de maraboe poseren maar al te graag ’s voor de lens van je camera!

Ben je benieuwd of wij uw droomsafari kunnen samenstellen? Bekijk dan alvast ons reisaanbod voor Botswana.

Dit jaar is ReizenNaarAfrika.be aanwezig op het het Vakantiesalon te Antwerpen op 23 tot 26  januari 2020.

Wij kijken er dan ook naar uit om u (opnieuw) te ontmoeten en reisideeën met u uit te wisselen.

X