Inleiding Zuid-Afrika

The world in one country

Dit geweldige land kort beschrijven is onmogelijk. Wat Zuid-Afrika vooral typeert, is de ongelofelijke verscheidenheid aan landschappen, de prachtige en ongerepte natuur, de vriendelijke mensen en de uitstekende keuken.

Dat zwart en blank wél samen iets kunnen opbouwen, wordt hier dagelijks bewezen en het is die smeltkroes die Zuid-Afrika zo boeiend maakt. Zuid-Afrika is een land met ongekende vakantiemogelijkheden op het gebied van cultuur, natuur en avontuur.

Hier ontdekt u 19 nationale parken, waaronder het beroemde Kruger National Park, dat een gebied beslaat zo groot als België. Bovendien zijn er tal van privé-reservaten (samen groter dan alle nationale parken), waar u per open jeep en ver van de drukte op safari kunt.

In deze reservaten zwaait de natuur de scepter. Onbedorven en onbezoedeld.

Johannesburg

Begonnen als kleine goudzoekersstad vormt Johannesburg nu de financiële hoofdstad van het land. Voor iedereen is er wel iets te zien of te doen: moderne winkelcentra, Afrikaanse markten, het Apartheid Museum, Gold Reef City waar een goudmijn is nagebouwd of een begeleide townshipexcursie door Soweto zijn slechts enkele van de mogelijkheden.

Pretoria

De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika kleurt in de lente paars dankzij de vele bloeiende jacaranda’s. Naast de parken is ook een bezoek aan de Union Buildings – een testament van de koloniale macht, apartheid en vrijheidsstrijd – en het Voortrekkersmonument – dat de trek van de boeren symboliseert – de moeite waard.

Waterberg

Het Waterbergmassief, een UNESCO biosfeerreservaat, is een wildparadijs met vele exclusieve en beroemde reservaten.

Tzaneen

Vruchtbare valleien met eindeloze bananen- en theeplantages en heerlijkgeurende sinaasappelstruiken geven deze streek een subtropisch karakter.

Kruger National Park

Het Kruger NP, het wildreservaat dat bekend staat om de ‘Big Five’, is de trots van Afrika. Het park is ongeveer zo groot als België, bestaat uit verschillende vegetatiezones en herbergt een indrukwekkend aantal diersoorten. ReizenNaarAfrika.be brengt u naar de privé-reservaten, grenzend aan het Kruger NP, waar u in open jeep onder begeleiding van ervaren trackers en rangers op safari gaat.

Blyde River Canyon & de Panoramaroute

De opvallende Bourke’s Luck Potholes vormen het begin van de spectaculaire Blyde River Canyon, de op twee na grootste en enige begroeide canyon ter wereld. De kilometerslange weelderige bossen en de geweldige bergpaden zijn zo spectaculair, dat het beroemdste uitzichtpunt van de Panoramaroute ‘God’s Window’ wordt genoemd.

eSwatini

eSwatini is het kleinste land op de zuidelijke helft van de wereldbol. In dit bergachtige zwarte onafhankelijke koninkrijk ontmoet u de vriendelijke Swazibevolking en snuift u heel wat couleur locale.

Maputaland

Ten zuiden van Mozambique biedt Maputaland ongerepte stranden, schitterende koraalriffen en unieke vogelgebieden.

iSimangaliso Wetlands Park & St.Lucia

Het iSimangaliso Wetlands Park is ecologisch gezien één van de mooiste gebieden van Zuid-Afrika. Het park, met een oppervlakte van bijna 240.000 hectare, staat op de werelderfgoedlijst. Hier vindt u kilometers glooiende duinen, koraalriffen, rivierdelta’s, moerasgebieden en open bushveld. Ook de diversiteit aan wilde dieren is groot. De ene dag ziet u spelende dolfijnen en zeldzame lederschildpadden, de volgende dag komt u een troep leeuwen of een nijlpaard tegen.

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Het oudste natuurreservaat van Zuid-Afrika is vooral gekend om de, met uitsterven bedreigde, neushoorns.

Lesotho & Drakensberg

Bovenop rijden in dekens gehulde herdersjongens op robuuste pony’s over de hoogten van het bergkoninkrijk Lesotho. Bergwandelaars, klimmers en ook mensen met een wat rustiger wandeltempo komen naar de rotsachtige pieken van de Drakensbergen om te genieten van de rust en de schoonheid.

Bloemfontein

Gedomineerd door indrukwekkende zandsteenarchitectuur wordt deze stad vaak ook de ‘stad der rozen’ genoemd. Verder is in deze universiteitsstad een schat aan informatie te vinden over de Boerenoorlog.

Graaff-Reinet & Camdeboo National Park

In één van de mooiste stadjes van Zuid-Afrika vindt u tal van historische panden. Ook de Valley of Desolation in het nabijgelegen Camdeboo National Park is een bezoek meer dan waard. Vanaf de rand van deze canyon heeft u een prachtig uitzicht over de vlakten en kunt u zwarte arenden spotten.

Addo Elephant national park

Niettegenstaande het park de Big Seven herbergt (naast de Big Five ook walvissen en witte haaien aan de kust) blijft de olifantenpopulatie de grootste troef van het park. Reizennaarafrika.be brengt u naar de privé-reservaten, grenzend aan het Addo NP, waar u in open jeep onder begeleiding van ervaren trackers en rangers op safari gaat.

Tuinroute

Tijdens deze 300 km lange route door een smalle kuststrook tussen de Tsitsikammabergen en Mossel Bay gaat u langs schilderachtige trekpleisters (Plettenberg & Knysna), prachtige natuurstranden (Wilderness National Park & Nature’s Valley), dichte wouden (Tsitsikamma National Park), meren (Knysna), rivierdelta’s (Storms River) en ravijnen (Baviaanskloof).

Kleine Karoo & Oudtshoorn

In de Kleine Karoo halfwoestijn is Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad, gelegen. Niet ver van Oudtshoorn bevinden zich in de bergen van Swartberg ook de Cangogrotten.

Kaapse wijnlanden

Het binnenland van de westelijke Kaap – met de pittoreske plaatsjes Stellenbosch, Paarl en Franschhoek – werd in de 17de eeuw gekoloniseerd door de Franse Hugenoten die hun kennis van de wijnbouw meebrachten. Franschhoek is een gezellig stadje waar Victoriaanse huizen en vermaarde wijngaarden zich aftekenen tegen een bergachtig decor.

Kaaps Schiereiland

Het Kaaps schiereiland wordt gedomineerd door een indrukwekkende bergrug die eindigt bij Kaap de Goede Hoop waar een warme en koude oceaanstroom bij elkaar komen. Gebeeldhouwd door de tijd en de elementen werd deze rotsachtige omgeving door Sir Francis Drake beschreven als ‘de mooiste kaap ter wereld’.

Kaapstad

Genesteld tussen de imposante Tafelberg en de Atlantische Oceaan is het mythische Kaapstad gelegen waar geschiedenis, cultuur, winkels en toprestaurants hand in hand gaan. Voor een schitterend uitzicht over de kustlijn van Kaapstad staat u nergens beter dan op de Tafelberg of op Lion’s Head. Op de hellingen van de Tafelberg ligt de Kirstenbosch Nationale Botanische Tuin met ruim 6.000 inheemse plantensoorten. Ook het historische Robbeneiland is een bezoek meer dan waard.

Cederberg

In het majestueuze berglandschap van de Cederbergen wisselen ruige rotsformaties, weidse cederwouden en kletterende watervallen elkaar af.

Grote Karoo

De Grote Karoo is een uitgestrekt oud plateau dat ongeveer een derde van de oppervlakte van Zuid-Afrika beslaat. Deze buitengewone regio is zowel gekend voor haar paleontologische geschiedenis als voor haar opmerkelijke leegheid.

Namaqua National Park

Elke lente, als er ’s winters tenminste voldoende regen is gevallen, verandert de droge Namaqualand-woestijn plotseling in een kleurrijk landschap. Twee maanden lang zijn de vlakten dan een oogverblindende zee van oranje, gele, rode, witte en paarse bloemen.

Augrabies Falls National Park

De razende watermassa van de Oranjerivier, die zich vanuit de dorre halfwoestijn 56 meter naar beneden stort en grote nevelwolken creëert boven de bruine horizon, zijn de grootste attractie van het park. In dit ruige gebied leeft onverwacht veel wild; voornamelijk reptielen en antiloopsoorten zoals klipspringers en springbokken hebben zich aan deze dorre omstandigheden weten aan te passen.

Kgalagadi Transfrontier Park

De beddingen en de rivieren Auob en Nossob, die deel uitmaken van het Kgalagadi Transfrontier Park, bevatten zelden water. Ze vormen echter het decor van jachtluipaarden die het gemunt hebben op de springbokken in het gebied.