Inleiding Botswana

Afrika’s best bewaarde geheim

In het hart van zuidelijk Afrika ligt Botswana, Afrika’s best bewaarde geheim en hét safariland bij uitstek. Wild is er in overvloed in de waterrijke Okavangodelta, maar ook in de uitgedroogde Makgadikgadi zoutpannen en de verlaten Kalahariwoestijn hebben mens en dier zich door de eeuwen heen wonderwel aan de grillen van de natuur weten aan te passen.

De reiziger die het onontdekte Afrika wilt ontdekken, kan van alles vinden in Botswana… ’s Werelds grootste inlandse delta die bestaat uit een netwerk van kanalen, moerassen en rietlanden, de duizenden olifanten in het Chobe National Park, de uitgestrekte Nxai zoutvlaktes en droge Kalahariwoestijn.

Met een derde van de oppervlakte onder wildlife management heeft Botswana resoluut de kaart getrokken van exclusief kwaliteits- en ecotoerisme in plaats van massatoerisme wat maakt dat u deze ongerepte natuur quasi helemaal alleen voor u zelf heeft.

Victoria-watervallen

Op de grens van Zambia en Zimbabwe, te midden van een tropisch woud, zijn de Victoria-watervallen gelegen waar de woeste Zambezirivier zich met een oorverdovend geraas van 100 meter hoogte over een breedte van maar liefst 1.700 meter naar beneden stort. Maar liefst 550 miljoen kubieke meter water per minuut verdwijnt op die manier in een diepe kloof.

Moremi game reserve

Het was in 1963 dat de weduwe van de BaTawana leider Moremi III dit gebied, dat later uitgebreid werd tot de huidige 5.000 km², uitriep tot Moremi Game Reserve. Voor het eerst in de geschiedenis van zuidelijk Afrika stond een Afrikaanse gemeenschap vrijwillig territorium af ter bescherming van de unieke fauna en flora.

Het Moremi Game Reserve beslaat ongeveer een vijfde van de Okavangodelta en is één van de beste plekken ter wereld om wild te spotten. De grootste troef van dit wildreservaat is wellicht het feit dat zowel safari’s op het land per 4×4 als op het water per motorboot of mokoro kunnen georganiseerd worden.

Chobe national park

Het, meer dan 10.000 km² grote, Chobe National Park in het noordwesten van Botswana is het derde grootste park van Botswana met één van Afrika’s dichtste concentraties wild. Het park is ingedeeld in 4 ecosystemen: het weelderig begroeide Serondelagebied bij de Choberivier, het droge Savutekanaal, de waterrijke Linyantiregio en het warme, droge binnenland tussen deze drie gebieden.

De belangrijkste diersoorten komen in dit park voor: giraffen, olifanten, zebra’s, impala’s, tsessebes, roan- en sabelantilopen, wildebeesten, koedoes, buffels, waterbokken, wrattenzwijnen, elanden en roofdieren zoals leeuwen, hyena’s en jakhalzen evenals de bedreigde cheetahs en wilde honden bevolken dit gebied. In het bijzonder is Chobe National Park gekend voor zijn gigantische rondtrekkende kuddes olifanten waarvan de totale populatie op 120.000 dikhuiden geschat wordt.

Okavangodelta

De Okavangodelta is ongetwijfeld één van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld. Dit enorme watergebied dat bestaat uit een systeem van rivierarmen en stromen doorspekt met beboste eilanden, graslanden en savanne en omgeven door riet en papyrus wordt gevoed door de 1.600 km lange Okavangorivier die ontspringt in de Angolese hooglanden en uitmondt in het zand van de Kalahari waardoor 15.000 km² van de woestijn van water wordt voorzien.

Omdat het water erg langzaam door de delta stroomt en er ongeveer een half jaar over doet om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de delta bij Maun te komen, is de Okavangodelta het enige gebied in de regio dat in het droge seizoen over het hoogste waterpeil beschikt. De dierenwereld is werkelijk overweldigend met naast de klassieke hoofdrolspelers ook een grote verscheidenheid aan waterminnende dieren zoals nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze vogel- en insectsoorten.

Tsodilo Hills

De grillige koperkleurige rotsen van Tsodilo Hills torenen hoog boven het Kalaharilandschap uit. Voor de San/Bosjesmannen, de oorspronkelijke inwoners, is het een heilige, mystieke plaats waar de geesten van de voorouders zweven. In een ver verleden werden hier dan ook religieuze rituelen uitgevoerd om overledenen te vragen om hulp en regen. De rotsschilderingen zijn hiervan nog stille getuigen.

Kalahari (half)woestijn

De Kalahari strekt zich over 900.000 km² en maar liefst 7 landen uit. Het grootste deel van de Kalahari is gelegen in Botswana waar het 70% van de landoppervlakte bedekt. De naam komt van het Tswana woord ‘Kgalagadi’ dat ‘grote dorst’ betekent. Eigenlijk is de Kalahari eerder een halfwoestijn dan een woestijn die verrassend groen is dankzij het beetje regen dat er ieder jaar valt.

Op sommige momenten is het landschap zelfs bedekt met bloemen en gras. Na het regenseizoen trekt deze begroeiing een grote verscheidenheid aan dieren waaronder leeuwen, talloze antiloopsoorten en de alomtegenwoordige stokstaartjes aan. Ook de San leven nog steeds als jagers/verzamelaars in dit gebied volgens meer dan 20.000 jaar oude tradities.

Nxai pans national park & Makgadikgadi Pans national park

Stel u voor: een oppervlakte zo groot als Portugal, grotendeels onbewoond. Het verlaten, vlakke, kleurloze terrein lijkt eindeloos tot het samensmelt met de melkblauwe horizon. Dit is het 12.000 km² grote Makgadikgadi, deel van het Kalaharibekken en één van de bekendste zoutpannen ter wereld.

Gedurende het merendeel van het jaar is dit solitair gebied extreem droog. Het is slechts in het regenseizoen dat de zoutpannen zich met water vullen en onder andere zebra’s en gnoes de grasvlakten opzoeken. Het zijn echter de honderdduizenden flamingo’s die dan de show stelen.

Central Kalahari game reserve & Deception Valley

Gelegen in het hart van Botswana is het Central Kalahari Game Reserve met 52.000 km², Afrika’s grootste beschermde gebied. Deception Valley is vooral gekend dankzij de aanwezigheid van de bruine hyena’s, maar ook leeuwen worden hier vaak gespot.

Het eindeloze landschap wordt onderbroken door verscheidene fossiele valleien niettegenstaande de rivieren al 16.000 jaar droog staan.