Inleiding Madagaskar

Eiland of continent ?

Madagaskar is een eiland (het 4de grootste ter wereld) en tegelijk een continent op zich… Sinds het zich miljoenen jaren geleden heeft afgescheiden van Afrika, is het letterlijk een eigen leven gaan leiden. Duizenden planten, dieren, vogels en insecten komen enkel hier voor (denk maar aan de lemuren en vele soorten kleurrijke kameleons). De voornaamste troef van Madagaskar is echter de authenticiteit en vriendelijkheid van de bevolking. Ook biedt Madagaskar prachtige kusten met heerlijke ’bounty’ stranden, regenwoud en halfwoestijn, unieke bergmassieven en vruchtbare valleien. Wat een mix in één land!

Door de uitgestrektheid van het land en het eerder primitieve wegennet moet u soms met lange ritten rekening houden. Het gastvrije onthaal in de gezellige hotels en de meer dan uitstekende keuken maken echter alles goed. Het toerisme naar Madagaskar staat, gelukkig maar, nog in zijn kinderschoenen. In het binnenland is het vaak moeilijk om degelijke accommodatie te vinden en het is onmogelijk om het hele eiland te bereizen in luxehotels. Na een zeer intensieve inspectietrip slaagden we er toch in u een rondreis aan te bieden met zeer degelijk logies.

Wie echt luxe wenst, kan enkel in de hoofdstad en op enkele strandlocaties terecht. De overige hotels zijn soms eenvoudig, maar steeds charmant.

Antananarivo

Antananarivo (of Tana zoals de Malagach zeggen) is de hoofdstad van Madagaskar. Omstreeks 1610 werd dit gebied veroverd door de Merinakoning Andrianjaka die er een leger van 1.000 soldaten stationeerde en de plaats de naam Antananarivo gaf dat ‘plaats van 1.000 strijders’ betekent. Tana telt nog heel wat mooie koloniale gebouwen en de mengeling van Europese, Afrikaanse en oosterse sferen zorgt voor een boeiende smeltkroes van mensen en culturen. Vooral het oude stadsgedeelte met glooiende straten met oude roestige huizen, kathedralen uit de koloniale tijd en spelende kinderen is de moeite waard net zoals het Ambohimangapaleis, dat zich 20 km ten noorden bevindt, een UNESCO werelderfgoedsite uit de feodale periode.

Hoogplateau

Het centrum van Madagaskar biedt vruchtbare hoogvlaktes met typische aardkleurige huisjes en enkele mooie steden, zoals Antsirabe met haar thermale bronnen, ambachten en ‘pousse pousses’ (soort riksja). In Ambositra zijn het dan weer de rijstvelden in terrasvorm en de traditionele huizen in houtsnijwerk die u zullen bekoren. Fianarantsoa tenslotte, is de tweede grootste stad van Madagaskar die op dezelfde manier gebouwd is als Tana: met een ‘ville haute’, ‘ville moyenne’ en ‘ville basse’.

Andringitra national park en ambalavao

Het Andringitramassief vormt met pittoreske kliffen en kale bergen de overgang van het vruchtbare hoogplateau naar het droge zuiden. In het nabijgelegen kleurrijke stadje Ambalavao kunt u eveneens een door de Arabieren achtergelaten vesting uit de 15de eeuw bezoeken.

Isalo national park

Het Isalo National Park bestaat uit zandstenen massieven die, geërodeerd door wind en regen, grillige vormen hebben gekregen die doen denken aan de grote canyons in de Verenigde Staten. In het park zijn de natuurlijke baden, canyons, grotten, rivieren, watervallen en lemuren de belangrijkste bezienswaardigheden. Schitterende uitzichtpunten zorgen voor adembenemende wandelingen.

Ifaty

Gelegen aan de grootste lagune van Madagaskar, zoniet van de hele wereld, is Ifaty een klein badstadje met prachtige stranden beschermd door koraalriffen. Tussen juni en oktober (afhankelijk van het klimaat en de zeetemperatuur) komen walvissen hier baren. Naast een bootsafari op zoek naar walvissen kunt u ook met de lokale bevolking een uitstap maken per kano naar de omliggende vissersdorpjes. Op het water worden ook nog tal van vis- en duikactiviteiten georganiseerd. Achter het dorp wacht bovendien een prachtig woud om ontdekt te worden met tal van baobabs en vele geneeskrachtige planten.

Andasibe national park

Het Andasibe National Park is vooral bekend om zijn inwoners: lemuren, egelsoorten, felgekleurde kameleons en honderden vogelsoorten leven te midden van de netwerken van varens in dit tropische regenwoud. Het is dan ook hier dat u de typerende kreten van de Indri Indri, de grootste lemuursoort, kunt horen.

Pangalaneskanaal

Het kunstmatig aangelegde Pangalaneskanaal verbindt tal van grote strandmeren met elkaar. Tijdens een boottocht op het kanaal ziet u, wanneer u voorbij de vissersdorpjes vaart, tal van authentieke taferelen.

Ankanin’ny Nofy

Ankanin’ny Nofy, dat omgeven is door een immens blauw meer, is de ideale plaats om even tot rust te komen in een geïsoleerde, tropische en paradijselijke omgeving, ver weg van het massatoerisme.

Tamatave

Tamatave is de grootste commerciële haven van het eiland en matrozen van verschillende nationaliteiten komen samen in deze kleine charmante koloniale stad waar onder andere vanille en kruidnagel, vis en garnalen verscheept worden.