Inleiding Tanzania

Friendly by nature

Gezegend met schitterende meren, weidse valleien, uitgestrekte savannegraslanden, statige bergen en spierwitte stranden, biedt Tanzania de safari-, natuur- én strandliefhebber een ultieme vakantie. De namen van de natuurparken in het noorden van Tanzania zoals de Ngorongorokrater en het Serengeti National Park klinken als een klok. Alhoewel de laatste jaren druk bezocht, is het toch mogelijk – mits een degelijke keuze van de kampen en een uitstekende privéchauffeur/gids – het massatoerisme te ontlopen en een topsafari te beleven. De aandacht in onze programma’s gaat dan ook niet enkel uit naar die wereldvermaarde namen, maar eveneens naar enkele minder gekende parken, die echter niet moeten onderdoen voor hun grotere broers qua safaribeleving, zoals Arusha National Park, Tarangire National Park, Lake Manyara, Lake Eyasi, Lake Natron,… Het zuiden van Tanzania biedt u de meest zuivere safari-ervaring. Het Selous Game Reserve (met een oppervlakte van 52.000 km², het grootste van Afrika) en het Ruaha National Park staan borg voor een authentieke safarireis ! De zuidelijke hooglanden voeren u terug in de tijd, naar de hoogdagen van de koloniale geschiedenis. Dit hoogplateau biedt u de gelegenheid te overnachten in een authentieke ‘farm’, te midden van koffie- en theeplantages. Hier kunt u mooie wandelingen maken, mountainbiken, paardrijden, vissen en lokale dorpen bezoeken. Ook de kust van Tanzania is ongerept gebleven. U kunt er een prachtige strandvakantie doorbrengen ver van de grote resorts. Zowel op het Tanzaniaanse vasteland als in Zanzibar kunt u overnachten in kleine charmelodges pal op het strand!

ARUSHA

Met op de achtergrond de majestueuze Mt Meru (4.566 m) is Arusha de laatste grote stad voor de prachtige savannelandschappen van de Riftvallei starten.

MOUNT KILIMANJARO NATIONAL PARK

De, met ijs bedekte, slapende vulkaan Mt Kilimanjaro, die vaak omgeven is door wolken, rijst boven de omliggende vlakten tot een piek van 5.891 m.

ARUSHA NATIONAL PARK

Het weinig toeristische Arusha National Park biedt adembenemende vergezichten, verbluffend mooie landschappen, prachtig woud en een rijk wildleven.

TARANGIRE NATIONAL PARK

Het weelderig begroeide Tarangire National Park omvat een reeks verschillende habitats, van graslanden en wouden in het noorden tot lage heuvels en moeraslanden in het zuiden. Door deze spectaculaire decors loopt echter één immer groene constante: de Tarangirerivier. Het park is vooral gekend voor de grote kuddes olifanten en de indrukwekkende baobabs.

LAKE MANYARA NATIONAL PARK

Aan de voet van de Great Rift Valley ligt Lake Manyara. Het is één van Tanzania’s kleinste parken maar dankzij de grote verscheidenheid aan habitats leeft er een hoge concentratie dieren. Aan het sodameer kunt u onder meer duizenden roze flamingo’s spotten.

LAKE EYASI

In de droge bossen rond de oevers van Lake Eyasi wonen de Hadzabes, Tanzania’s laatste jager-verzamelaars. Een bezoek aan deze authentieke stam, die leeft van de pluk en traditionele jacht met pijl en boog, is de moeite meer dan waard.

NGORONGORO CONSERVATION AREA

De spectaculaire, 8.288 km² grote, Ngorongoro Conservation Area beslaat de vulkanische hooglanden tussen de Riftvallei en de Serengetivlakte. De reusachtige krater met een diameter van 20 km en kraterwand van 600 m hoog is prominent in het landschap aanwezig. In de krater zijn de graslanden, moerassen, meren en wouden een ware speeltuin voor de Big Five en de thuis van vele vogelsoorten.

SERENGETI NATIONAL PARK

Het Serengeti National Park, Tanzania’s oudste en grootste nationaal park, is één van de bekendste wildreservaten op aarde. En met de reden: de Serengeti vormt ieder jaar opnieuw het schouwtoneel van ’s werelds grootste wildmigratie. Tot 2,5 miljoen dieren bevolken de vlaktes tijdens de migratie, maar zelfs wanneer de migrerende kuddes zich aan de andere kant van de Mararivier bevinden, blijft de Serengeti een geweldig wildparadijs.

LAKE NATRON

Voor woestijnliefhebbers is het landschap rond Lake Natron een droom: zeer droog, desolaat en bizar mooi met de grandioze piek van Ol Doinyo Lengai op de achtergrond.

DAR ES SALAAM

Gelegen aan de Indische Oceaan is Dar es Salaam uitgegroeid tot de grootste stad van Oost-Afrika.

MIKUMI NATIONAL PARK

Het, 3.230 km² grote, Mikumi National Park wordt ook wel ‘de kleine Serengeti’ genoemd. De Tanzam Highway die het park doorkruist, verdeelt het park in twee totaal verschillende gebieden.

RUAHA NATIONAL PARK

Het Ruaha National Park vormt een overgangszone tussen oostelijk en zuidelijk Afrikaanse fauna en flora. In dit afwisselend decor van graslanden, plateau’s met miombo bossen, geïsoleerde heuvels, golvende vlaktes met acacia’s en baobabs, moerassen omzoomd met palmbomen en altijdgroene bossen leven duizenden olifanten en een ongeziene diversiteit aan antilopen. Met zoveel potentieel voedsel, is het niet verwonderlijk dat ook tal van roofdieren zich hier ophouden.

KATAVI NATIONAL PARK

Ruiger dan Katavi National Park kan echt niet. Het is één van de minst bekende en moeilijkst toegankelijke parken van Tanzania. Met slechts 1.200 bezoekers per jaar heeft u hier terecht het gevoel het reservaat helemaal voor u alleen te hebben.

MAHALE MOUNTAINS NATIONAL PARK

De Mahale Mountains staan als wachters aan de oostelijke rand van Lake Tanganyika. De tropische bossen worden meestal bezocht omwille van de duizenden wilde chimpansees die er leven.

UDZUNGWA MOUNTAINS NATIONAL PARK

Ook in het minder afgelegen, groene en dichtbeboste Udzungwa Mountains National Park kunt u tal van primaten ontmoeten.

MUFINDI HIGHLANDS

De Mufindi Highlands bieden pittoreske landschappen met heldergroene theeplantages, blauwe meren, regenwouden met tal van zeldzame vogelsoorten en dramatische vergezichten over valleien.

SELOUS GAME RESERVE

Selous’ rijke en diverse ecosysteem is de thuis van meer dan 750.000 zoogdieren waaronder ’s werelds grootste olifanten-, wilde honden-, krokodillen-, buffel- en nijlpaardpopulatie. Tanzania’s grootste rivier, de Rufijirivier, is hier op z’n mooist met een complex netwerk van lagunes, kanalen, eilandjes en moerassen.

MKOMAZI NATIONAL PARK

Het weinig bekende Mkomazi National Park biedt een ongerept stukje natuur met vele vogel- en antiloopsoorten; ideaal voor wandelsafari’s!

PANGANI

Het voormalige slavenstadje Pangani beschikt over één van ’s werelds mooiste stranden.

BAGAMOYO

Het sfeervolle Bagamoyo is gelegen aan een prachtige – met mangrove omzoomde – baai aan de Indische Oceaan, 72 km ten noorden van Dar es Salaam. Deze voormalige slavenstad biedt alle ingrediënten voor een deugddoende vakantie: witte ‘bounty’ stranden met wuivende palmen en uitstekende watersportmogelijkheden waaronder kanoën, windsurfen, zeilen en snorkelen.

ZANZIBAR

Het exotische Zanzibar is gelegen in de Indische Oceaan, op 35 km van het Tanzaniaanse vasteland. Het, tot de verbeelding sprekende kruideneiland, roept terecht beelden op van een tropisch paradijs.