Formaliteiten voor vertrek

 • Internationaal paspoort nog min. 30 dagen geldig vanaf retourdatum met min. 2 blanco blz.
 • Europees (meertalig) rijbewijs verplicht, internationaal rijbewijs aanbevolen
 • Opgelet: ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen dienen een kopie van het meertalig geboortecertificaat van het kind in het Engels, verkrijgbaar bij de gemeente, bij zich hebben. Dit geldt ook voor een transit via Zuid-Afrika.
 • Voor Swaziland: internationaal paspoort nog min. 6 maand geldig vanaf retourdatum + visum : gratis bij aankomst aan de landsgrens
 • Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is bijgevolg niet verplicht indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop (of korte transit in een luchthaven) in een land waar gele koorts kan voorkomen. Indien u vanuit Zambia (hoe kort ook de transittijd is) doorreist naar Zuid-Afrika, is steeds een vaccinatiebewijs vereist. Reizigers die hieraan niet voldoen, worden de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd of 6 dagen in quarantaine geplaatst. Reizigers met een geldige medische ‘waiver’ (tijdelijke verklaring van medische vrijstelling van vaccinatie) worden wel toegelaten.
 • Malaria: er is geen malariarisico in het overgrote deel van het land. Er is voornamelijk risico voor malaria het hele jaar door (doch voornamelijk in de zomermaanden van oktober tot en met mei) in de laaggelegen en droge savannegebieden in het uiterste noorden en noordoosten van het land aan de grens met Botswana, Zimbabwe en Mozambique. De inname van malariatabletten is dan aangewezen. Van juni tot en met september volstaat in principe een muggenrepellent tussen zonsondergang en zonsopgang.

Swaziland

 • Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop (of korte transit in een luchthaven) in een land waar gele koorts kan voorkomen.
 • Malaria: er is enkel risico voor malaria in de laaggelegen gebieden in het oosten van het land. In principe volstaat een muggenrepellent tussen zonsondergang en zonsopgang.

Waar logeert u en hoe verplaatst u zich?

Algemene bagageregels

Bagage die u incheckt op de luchthaven
Op een internationale lijnvlucht heeft u in economy klasse recht om 1 stuk bagage van maximum 20 kg in te checken.

Handbagage
Bovendien heeft u recht op 1 stuk handbagage dat u mee aan boord mag nemen, met maximum afmetingen van 55 x 40 x 20 cm en met een maximum gewicht van 7 of 8 kg. Naast dit ene stuk handbagage mag u bij een aantal maatschappijen ook nog één van volgende meenemen in de cabine: 1 laptop in een laptoptas, 1 overjas, omslagdoek of deken, 1 paraplu of wandelstok, 1 handtas, lectuur, 1 kleine camera of verrekijker.

Opgelet: scherpe voorwerpen (scharen, nagelvijlen, messen) zijn nooit toegelaten! Ook mag u slechts een beperkte hoeveelheid vloeistoffen meenemen aan boord: maximum 5 x 100 ml (in aparte verpakking en in een doorschijnende plastic zak van maximum 1 liter apart ter controle aan te bieden).

De bagageverordeningen durven al eens te wijzigen (afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij, of u in economy of business vliegt, het type van het toestel enz.). Daarom verwijzen wij u naar de websites van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Aarzel niet ons te raadplegen voor meer info!

Specifieke bagageregels
Afhankelijk van de bestemming en/of de manier waarop u reist, gelden er meer of minder restricties.

Een rondreis in Zuid-Afrika maakt u per wagen: hou er rekening mee dat een koffer van een wagen geen 40-voet container is en dat zachte reistassen zich beter laten stapelen dan hardschalige koffers – zeker als u met 4, 5 of 6 personen reist!

Vervoer ter plaatse

In onze prijzen is steeds een ruime en comfortabele huurwagen met volledige omniumverzekering inbegrepen (zonder eigen risico !).

Nuttig om weten

In Zuid-Afrika verschilt het klimaat sterk van streek tot streek. De belangrijkste safarigebieden in Zuid-Afrika – rond het Kruger National Park en Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve – kennen frisse droge winters (mei t.e.m. augustus) met dagtemperaturen tussen 20°C en 25°C, aangename tussenseizoenen (september/oktober en maart/april) met af en toe kans op een bui en vochtige warme zomers (november t.e.m. februari).

Deze regio wordt het best bezocht van mei tot en met oktober wanneer het weer koeler en droog is. Het zuidwesten van Zuid-Afrika met de Tuinroute en de Kaap biedt prachtige droge zomerdagen (november t.e.m. februari), een aangenaam voor- en najaar (september/oktober en maart/april) maar een kille en natte winter (mei t.e.m. augustus). Bijgevolg kunt u deze regio beter mijden in van juni tot en met augustus.

  ideale reisperiode  goede reisperiode  mogelijke reisperiode  afgeraden reisperiode
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

Zuid-Afrika

Noordoost (Kruger NP & Natal)

      Gem. temperatuur in °C 26 26 25 22 18 16 15 18 22 23 26 26
      Gem. neerslag in mm 166 100 39 35 9 3 16 16 24 49 114 112

Zuidwest (Tuinroute & Kaap)

      Gem. temperatuur in °C 21 21 20 17 15 13 12 13 14 16 18 20
      Gem. neerslag in mm 15 17 20 41 69 82 77 40 30 14 17 16
 • Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR): € 1 = 19.57 ZAR (juli 2023)
 • Wisselen kan vooraf in België of bij aankomst op de luchthaven
 • Kredietkaarten worden vlot aanvaard. Wij raden het gebruik van een kredietkaart zeer sterk af bij tank- en tolstations
 • In de steden kunt u terecht bij geldautomaten met gedeblokkeerde Bancontact (Maestro) kaarten en kredietkaarten
 • 220/240 Volt
 • Driepolige stopcontacten, specifiek voor zuidelijk Afrika
 • In de Belgische wintertijd = Belgische tijd + 1u
 • In de Belgische zomertijd = Belgische tijd