Afhankelijk van uw interesses is een bepaalde regio in de ene periode beter geschikt dan in een andere periode.

Omdat voor de meeste reizigers het safarigebeuren een belangrijk onderdeel uitmaakt van de reis, zijn de aanbevolen seizoenen hierop grotendeels gebaseerd. Ook voor andere specifieke interesses vindt u hieronder tal van richtlijnen.

Wildobservatie

De beste periodes om wild te observeren in Afrika zijn, zonder twijfel, de droge seizoenen wanneer:

  • de schaarse vegetatie zorgt voor een beter zicht op de omgeving,
  • de dieren genoodzaakt zijn zich te verzamelen rond de weinige overgebleven waterpoelen.

Daarnaast zijn echter ook volgende elementen van belang:

  • hoewel safari’s in de regel beter zijn in de drogere maanden, zijn sommige regio’s dan te onherbergzaam om veel wild aan te trekken; deze regio’s worden beter bezocht in het ‘regenseizoen’ als er voldoende drinkwater is en als de vegetatie weelderig groeit,
  • bepaalde streken zijn zo wildrijk dat er zelfs tijdens de regenmaanden uitstekende safarimogelijkheden zijn; bovendien is de natuur dan veel afwisselender en kleurrijker,
  • de vochtigere periodes zijn vaak ideaal om broedende vogels of trekvogels te observeren,
  • de weerpatronen zijn steeds moeilijker te voorspellen,
  • tijdens het hoogseizoen swingen de prijzen vaak de pan uit gezien de hoge vraag; in het tussen- en laagseizoen zijn de prijzen aanzienlijk lager en zijn er heel wat minder reizigers.

De grote wildebeestmigratie is een fantastisch wildspektakel dat jaarlijks plaatsvindt in Tanzania. Ongeveer twee miljoen wildebeesten leggen dan – te samen met tal van zebra’s, antilopen en roofdieren – een traject van zo’n 1.000 km af. Deze kuddes vertrekken in januari van de zuidelijke Serengetivlaktes richting de westelijke corridor van het Serengeti National Park.

Tijdens de maanden augustus en september steken zij heel even de grens met Kenia over. Van oktober tot en met december dalen zij vanaf de noordelijke Lobosector terug af naar de zuidelijke Ndutusector van het Serengeti National Park.

Walvisobservatie

Zuid-Afrika is één van de plaatsen ter wereld om walvissen te observeren (vanaf de kust of tijdens een boottocht). De beste tijd om walvissen te spotten, is van juni tot november wanneer honderden zuidkapers, bultruggen, Brydevinvissen en orka’s de Kaap met een bezoekje vereren.

Ook Madagaskar biedt, in de streek rond Ifaty, excellente gelegenheden om walvissen te observeren van juli tot november.

Vogelobservatie / Birding

In zuidelijk Afrika zijn Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia uitmuntende bestemmingen voor ornithologen, voornamelijk in de maanden november tot en met maart.

Onder andere in de Okavangodelta in Botswana, aan Lake Kariba in Zimbabwe en in het iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika bevinden zich dan grote concentraties broedende trekvogels.

Ook in oostelijke Afrikaanse landen zoals Tanzania en Oeganda kunt u heel wat vogels spotten, met name tussen januari en maart. Tanzania herbergt meer dan 1.000 vogelsoorten; Lake Manyara National Park alleen al is de thuis van meer dan 400 soorten !

Planten & bloemen

Het spreekt voor zich dat alle bestemmingen de grootste botanische rijkdom tentoonspreiden tijdens of vlak na de regenseizoenen als de vegetatie weelderig groen is en de planten in bloei staan.

Voor zij die houden van spectaculaire landschappen, is Namaqualand in Zuid-Afrika – gelegen ten noord(west)en van Kaapstad – in augustus en september een absolute aanrader. Deze woestijnachtige streek verandert dan in een kleurrijk tapijt van wilde bloemen (fynbos en madeliefjes).

Fotografie

Het Afrikaanse continent biedt geweldige foto-opportuniteiten het hele jaar door. Afhankelijk van het onderwerp van fotografie is de ene periode al beter geschikt dan de andere.

Als u op zoek bent naar knappe landschappen, is de eerste regenval ideaal. Indien u wild voor uw lens verkiest, zijn de droge seizoenen uiteraard beter. Contacteer ons indien u meer informatie wenst over fotosafari’s onder begeleiding van professionele fotografen.

Wandelen

Wandelaars vinden hun gading ongetwijfeld, van april tot en met november in het groene zuidwesten van Zuid-Afrika tijdens het voor- en najaar.

Trekking

Het beklimmen van de Tanzaniaanse Mount Kilimanjaro met zijn eeuwig witte top spreekt voor veel klimmers tot de verbeelding.

Deze tocht kunt u best ondernemen tussen januari en maart of tussen augustus en oktober.

Vissen

Vissen kunt u zowel op de Indische Oceaan als op de Atlantische Oceaan. In Mozambique, dat gelegen is aan de Indische Oceaan, kunt u best terecht van oktober tot maart. Aan de Zuid-Afrikaanse Kaap zijn er vooral in de maanden augustus tot en met oktober uitstekende diepzeeviscondities.

White water rafting

Verwoede rafters kunnen zich geweldig uitleven op de Zambezirivier, vlakbij de Victoria-watervallen in Zambia en Zimbabwe, van augustus tot december wanneer het water laag staat en de stroomversnellingen elkaar snel opvolgen.