Inleiding Zimbabwe

Afrika’s best bewaarde geheim

Zimbabwe heeft eigenlijk alles te bieden, behalve een oceaan. De aantrekkingskracht is de prachtige en vooral krachtige natuur met haar safarimogelijkheden. Wandelsafari’s vallen bij veel reizigers in de smaak en doen u de bush op een compleet andere manier beleven. Daarnaast is Zimbabwe erg bekend vanwege de machtige Victoria Waterfalls, wildrijke nationale parken en het immense stuwmeer Lake Kariba. Great Zimbabwe, machtig Zimbabwe!

Victoria-watervallen

Treed in de voetsporen van David Livingstone, de eerste Europeaan die de watervallen bereikte. Met een oorverdovend lawaai stort het water van de Zambezi rivier 110 meter naar beneden, over een lengte van 1.7 km. De kracht waarmee de rivier zich naar beneden werpt zorgt voor veel nevel die aanvoelt als een eeuwigdurende regenbui. Dit resulteert in een prachtige groene omgeving van dicht regenwoud.

Zambezi National Park

Zambezi National Park wordt in het noorden begrensd door de Zambezi rivier die de natuurlijke grens tussen Zambia en Zimbabwe vormt. Het park kent een grote diversiteit aan wilde dieren waaronder leeuwen, buffels, luipaarden, giraffen, waterbokken en impala’s.

Hwange National Park

Liefhebbers van de Big Five zullen niet teleurgesteld worden in Hwange National Park. Het is het grootste wildpark van Zimbabwe en is vooral gekend vanwege de enorme olifantenpopulatie. Daarenboven leven er nog zo’n 100 andere diersoorten en ongeveer 400 verschillende soorten vogels in dit park. De 63 drinkplaatsen zijn belangrijke verzamelplaatsen voor deze dieren. Tijdens een safari zal u ze hier ongetwijfeld in grote aantallen zal aantreffen.

Matusadona National Park

Matusadona National Park ligt op de zuidelijke oever van Lake Kariba, het op twee na grootste, door mensen aangelegde waterreservoir ter wereld. Matusadona is een relatief klein park en wordt gekenmerkt door een half ‘verdronken’ mopanebos, met talloze bomen die boven het wateroppervlak uitsteken.

Mana Pools National Park

Ten oosten van Lake Kariba is Mana Pools National Park gelegen. Vanwege de wilde schoonheid en ongereptheid is dit park uitgeroepen tot Werelderfgoed. De naam verwijst naar de vier grote waterpoelen die doorheen het ganse jaar het dierenrijk van water voorzien. Het fraaie landschap is een afwisseling van grote open vlaktes, mopanebossen en vertakkingen van de Ruckomechi rivier.

Gonarezhou National Park

Dit park in Zimbabwe ligt aan de grens met Zuid-Afrika en Mozambique en maakt deel uit van het Great Limpopo Transfrontier Park, een gezamenlijk natuurproject van deze drie aangrenzende landen. De vertaling van Gonarezhou is ‘plaats van veel olifanten’. Niet zo heel vreemd als je weet dat de drie rivieren Save, Runde en Mwenezi natuurlijke drink- en verzamelplaatsen vormen voor de talrijke vogels en wilde dieren die in het park leven.